Přeskočit na obsah

Galerie Na Parkány představuje žánrově pestrá díla regionálních autorů

Kdo má rád žánrově pestré výtvarné umění, které je i pro laika srozumitelné a nepotřebuje žádná složitá kunsthistorická vysvětlení, má jedinečnou možnost zavítat do Galerie Na Parkány na Velkém náměstí v Hradci Králové, kde byla zahájena výstava nazvaná Východočeská fúze.

Svá díla od maleb, přes kresby, textilní tvorbu po nápadité objekty zde vystavuje třiadvacet umělců z Hradecka, Pardubicka a Orlicka, tedy z celých východních Čech. „Kdy jindy se vám může poštěstit, setkat s tolika umělci na jednom místě,“ zve na tuto ojedinělou expozici, která srší kreativní energií, provozovatelka galerie Dagmar Popová.

Právě energie a výtvarné nadšení jednotlivých tvůrců jsou charakteristickými znaky této expozice. Výrazným, dominantním a nepřehlédnutelným dílem je nepochybně rozměrná textilní kreace Anežky Barilly Koukolové z Orlicka hned u vstupu do výstavního prostoru. Autorka na devíti „plátnech“ spojených pupeční šňůrou představuje vývoj dětského plodu včetně jeho měnících se rozměrů před tím, než se narodí nový potomek.

Další vystavené práce, ať už figurální, prostorové nebo jiné jsou výpovědí jednotlivých autorů a autorek, jejich myšlenek, odrazem jejich pocitů, vnímání vlastního světa, ale i světa kolem nich. „U zrodu výstavy stála myšlenka propojit prostřednictvím umění a jeho tvůrců tento region. Je tedy moc fajn, že dnes měli příležitost se osobně potkat a představit si navzájem své umění na místě, které je pro tento účel ideální,“ zaznělo v úvodním slově při nedávné vernisáži.

Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz
Foto: Hynek Šnajdar
zdroj: salonkyhk.cz